Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Zábava na sněhu na balkoně Dolomit

Zábava na sněhu na balkoně Dolomit
Hochpustertal, Itálie | zdroj: Profimedia

Údolí Hochpustertal/Alta Pusteria je v zimě skvělým tipem pro pestrou dovolenou. Lyžařská oblast Sextenských Dolomit se svým slavným masívem Drei Zinnen/Tre Cime di Lavaredo je fascinujícím lyžařským eldorádem.

V letošním roce si užijete lehce podobné „safari“ jako je Sella Ronda i v Hochpustertalu s názvem SKI-CAROSELLO Sextner Dolomiten. Nejde sice o kroužení kolem masívu, jako v případě Selly, ale i tak si v Sextenských Dolomitech nesjedete jednu sjezdovku dvakrát. Při lyžování si budete užívat úchvatných panoramat. Skipas zahrnuje areály Helm/Monte Elmo, Rotwand/Croda Rossa, Haunold/Baranci, Waldheim, Kreuzberg, Toblach/Dobbiaco, Prags/Braies a nově i Comelico v sousední provincii Belluno. Celkem si tu užijete 77 km sjezdovek s dalšími 22 km v sousedním středisku Comelico. Ovšem ne všechny jsou propojené, takže bohužel občas budete muset lyže sundat a kousek se svézt skibusem. Alespoň si lehce odpočinete. Při čekání na skibus se můžete občerstvit v příjemných aprés-ski pod sjezdovkou.

V příštích letech by měl být propojen Helm novou lanovkou s nedalekým Rotwandem, čímž jeho oblíbenost ještě více stoupne. Helm je i kandidátem na nejlepší jihotyrolskou vyhlídku – z vrcholu se odtud rýsuje celý hřeben Sextenských Dolomit

Tip pro rodiny s dětmi

Upravené široké svahy přímo vyzývají k vykreslování obloučků, aniž byste museli mít strach, že vaši ratolest někdo srazí k zemi. Jakmile vyjedete lanovkou nahoru na Hahnspiel/Gallo Cedrone, čeká vás hned u lanovky rodinka obřích sněhuláků, která udělá radost především nejmenším lyžařům. Můžete se u nich nechat zvěčnit na památku, ikdyž sebou zrovna nemáte fotoaparát. Vyfotí vás totiž automat, z něhož se fotky ukládají na internet. Fotky si můžete prohlédnout, až se vrátíte domů. Noví domov tady v Hochpustertalu našli i sobi dovezení z Finska, kteří v tomto kraji založili potomstvo. Takovou atrakci si děti rozhodně nenechají ujít.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Eldorádo pro běh na lyžích

Konání Světového poháru v běhu na lyžích je opravdovým důkazem, že Hochpustertal je ideální místo pro běžkování. Údolí je jednou z dolomitských běžkařských mek s 200 km upravovaných a z velké části propojených stop. Údolí je centrum běžkařského regionu Dolomiti Nordicski a mimo jiné tu trénuje například pětinásobný olympijský vítěz v biatlonu Ole Einar Bjørndalen. Od zimy 2010 je nadšeným běžkařům k dispozici nový stadion Nordic Arena Toblach ve vesničce Toblach/Dobbiaco, který je centrem dění již zmiňovaného závodu Tour de Ski. 

Zdroje: