Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 1°C Oblačno

Z luxusu do sněhu. Nové spojení mezi středisky Lech Zürs a Warth-Schröcken

Z luxusu do sněhu. Nové spojení mezi středisky Lech Zürs a Warth-Schröcken
Warth - Schröcken | zdroj: news.at

Nová lanovka – gondola – byla v Arlbergu postavena během loňského léta, spojuje Lech, jedno z evropských nejluxusnějších středisek, se střediskem Warth, které je jedno z nejzasněženějších v Evropě. 

Co bylo pouhým snem místních přívrženců zimních sportů během mnoha dekád se nyní stalo skutečností. Nová lanovka – gondola – byla postavena během loňského léta, spojuje Lech, jedno z evropských nejluxusnějších středisek, se střediskem Warth, které je jedno z nejzasněženějších v Evropě.

Se svými širokými, táhlými sjezdovkami, zálibou v luxusu a krabičkách čokolády, si Lech udržuje svou prestiž mezi lyžařskou komunitou. Ale nyní je spojen se středisky Warth-Schröcken. Navštěvníci střediska Lech a místní mají nepřetržitý přístup k většímu množství čerstvého bílého pokladu, než například St. Anton, meka freeridu a další soused.

Méně známá oblast Warth-Schröcken je oficiálně nejzasněženější oblasti Alp s úžasným průměrem vrstvy sněhu 10,6 m v sezóně (měřeno v nadmořské výšce 1650 m). Toto nové spojení nejen ztrojnásobí prostor pro lyžování, které může oblast nabídnout, ale otevře střediska novým návštěvníkům.

Nová lyžařská oblast, která je propojená lanovou Auenfeldjet, zahrnuje 47 lanovek a 190 km sjezdovek. V kombinaci se střediskem St Anton – dosažitelným krátkým a pravidelným autobusovým spojením ze střediska Lech – oblast Arlberg zahrnuje celkem 94 lanovek a 340 km sjezdovek na jeden skipas.

Ale tento nápad není nic nového. Již v roce 1972 hlásila místní média plán rozšíření spojení. O 41 let později se plány konečně realizovaly ve formě lanovky Auenfeldjet.

2 km dlouhá lanovka vede z horní stanice Weibermahd ve středisku Lech na úpatí sedačky Sonnen-Jet ve středisku Schröcken a může přepravit 1490 osob za hodinu. Lanovka byla otevřena 6. prosince během oslav začátku sezóny.

Od sezóny 2013-2014 je Warth-Schröcken zařazeno do skipasu celé oblasti Ski Arlberg, která zahrnuje Lech Zürs a St Anton, a ten může být zakoupen rovněž ve střediscích Warth-Schröcken.

Zdroje:
Redakce, www.skiclub.co.uk