Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Vyrazte do země čaje a bataku!

Vyrazte do země čaje a bataku!
zdroj: Profimedia

A také neskutečně zajímavé historie a nekonečného smlouvání a obchodování. Ano, řeč je o Turecku.

Turecko v dnešní podobě začalo vznikat zhruba v první polovině 20. století a to zejména díky národnímu hrdinovi Mustafa Kemal Atatürkovi. Pocházel z nepříliš bohaté rodiny soluňského celníka, vystudoval vojenskou akademii a svou první slávu si vydobyl jako velitel při obraně ostrova Gallipoli proti Trojdohodě za první světové války. Ve dvacátých letech se Atatürk (správný překlad Otec Turek) stal prezidentem, vyhnal sultána i jeho následovníka a zahájil radikální změny nejen v politickém, ale i v náboženském systému země.

Od příruček ke skutečnosti

Ač se Turci snaží přizpůsobit západní kultuře a bezmezně ji obdivují, přetrvávají zde stále jisté zvyklosti a nuance. Turistické příručky jsou přímo přeplněny všelijakými příklady, ale ty mají dle mé vlastní zkušenosti leckdy hodně daleko ke skutečnosti. Tak například se dočtete, že tamější prodejci přímo vyžadují smlouvání a ustupování. Popravdě se jim ale kolikrát vůbec nelíbí, že tlačíte cenu dolů. Několikrát jsem zažil následný výsměch a aroganci.

Obrázek zdroj: Profimedia

Dále doporučuji dát si veliký pozor na tzv. prodejní fáze. Nejprve vás obchodník zatáhne k vyhlíženému zboží, načež se nestačíte ani vzpamatovat a ty nádherné botky držíte v igelitce. Pokud o zboží opravdu nemáte zájem, raději se u něj ani nezastavujte a na pozdravy a dotazy prodejce vůbec nereagujte. Odmítnete-li příliš pozdě, dokáží být neskutečně nepříjemní.

Čaj ve všech podobách

Do kultury tureckého obyvatelstva patří nepochybně i čaj. Ten pijí opravdu hodně a opravdu často, a to jak v teplé, tak i v pro mnohé z nás neobvyklé studené formě. Podává se v malých skleněných šálcích bez ucha, zdobených ornamenty či pozlacením. Sejdou-li se přátelé a kamarádi, nejčastěji sáhnou po zábavě zvané ,,batak“. Jedná se o karetní hru se zvláštními pravidly na způsob mariáše; toto přirovnání je ovšem přinejmenším velice nepřesné.

Obrázek zdroj: Profimedia

Tuto destinaci mohu vřele doporučit všem, kteří potřebují vnést do života trochu nespoutanosti a chaosu. Mávnete-li rukou na ulici, zastaví vám autobus v podstatě kdekoli a kdekoli vás také vyloží. Chystáte se na pláž hotelovým transferem? V tom případě počítejte s pěkně drsnou adrenalinovou jízdou bez pravidel. Je libo tanec? Proč ne! Turci udělají vše, abyste se dobře bavili, klidně i naučí personál restaurace chytlavé tanečky, které vám zkrátí čekání na jídlo.

Boháči ze Západu

A závěrem nesmíme zapomenout ani na pláže. Tam se obvykle setkáte s věčně nenajedenými Němci nebo arogantními Angličany, kolem kterých obsluha ochotně poskakuje a neváhá ztratit vlastní hrdost kvůli pár eurům či librám. O tom ale více v dalších dílech. Doufám, že i vás uchvátí turecký svět tak, jako mě!

Více naleznete na StudentPoint.cz.