Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Vídeňský Prater je jedním z nejkrásnějších městských parků světa

Vídeňský Prater je jedním z nejkrásnějších městských parků světa
Prater Park, Vídeň | zdroj: www.prater.at

Vídeňský Prater s rozlohou šesti milionů metrů čtverečních je vyhledávaným místem obyvatel města na relax, sport i zábavu. Podle rankingu německého časopisu Focus se řadí mezi deset nejkrásnějších městských parků na světě.

V hodnocení získal Prater šesté místo, hned za parkovým areálem Villa Borghese v Římě a známým parkem Parc Güell v Barceloně. První místo zajímá Central Park v New Yorku, po kterém následují Anglické zahrady v Mnichově a londýnský Hyde Park.

Vedle zábavní části parku Prater jsou jeho louky, lesy a vodní plochy a 4,5 kilometrů dlouhá Hlavní alej velkým lákadlem. První zmínky o vídeňském Prátru pocházejí z roku 1162. Parkový areál sloužil původně k odpočinku aristokracii, ale i jako lovecký revír Habsburků.

V roce 1766 byl tento nádherný park zpřístupněn široké veřejnosti. Jen některé původní části parku zůstaly dosud nedotčené, jako přírodní oázy Mauthnerwasser nebo Heustadlwasser. Zde se na pozůstatcích původního Dunajského kanálu můžete převést na loďce a odpočinout si tak od městské civilizace. Poznávat okolí můžete i jízdou na koni.

Zdroje:
Redakce, www.prater.at