Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

VÁRÁNASÍ, kulturní centrum Indie

VÁRÁNASÍ, kulturní centrum Indie
zdroj: Profimedia

Co znamená Mekka pro muslimy, je bezpochyby Váránasí pro hinduisty. Z toho, ale rozhodně nevyplývá, že každý hinduista touží Váránasí navštívit. Hinduismus  respektuje svobodu a proto záleží především na věřících, kde a jak často se budou modlit a zároveň, kterého boha, či guru budou uctívat.

PROČ ZROVNA VÁRÁNASÍ?
Váránasí je nejen poutním místem, ale již po tisíciletí také jedním z kulturních center severní Indie. K největšímu rozkvětu města došlo za vlády Mugalského panovníka Aurangzeba. On, ač sám muslim, zde mimojiné nechal vybudovat desítky hinduistických chrámů. Nachází se zde proslulá Banaras Hindu University, jedna z největších univerzit Asie. A v neposlední řadě, Varanasi je místo, kde údajně kolem r. 500 před n.l., zahájil svou celoživotní kazatelskou pouť samotný Buddha. Současně tudy protéká posvátná řeka Ganga.

POSVÁTNÁ ŘEKA GANGA
Ganga je nejdelší řeka Indie, která pramení na severu v Himalájích, posilněna mnoha dalšími přítoky, pokračuje na jihovýchod přes sousední Bangladéš a vlévá se až do Bengálského zálivu.
Řeka, pojmenovaná po bohyni Ganga, měří téměř 2 700 km a za posvátnou, je považována od nepaměti. Často bývá také nazývána matkou Indie. Její životodárná voda již po tisíciletí zásobuje celá území, vinoucí se kolem jejích břehů. Bohužel dnes se na mnoha místech proměnila ve špinavou stoku, která svým znečištěním ohrožuje nejen miliony lidí, ale i mnohé živočichy. Je totiž nebezpečně kontaminována nekonečným přísunem popela z lidských ostatků, ale také odpadními vodami z městských kanalizací. Víra je však mocná a tak skutečnost, že nejšpinavější je právě ve Váránasí, její posvátnou moc nijak nesnižuje. Každý den k ní proudí stovky poutníků, aby zde vykonaly modlitební rituály. A také každý den přinášejí pozůstalí nový popel svých nejbližších, aby jej rozsypali do zdejších vod.

varanasi2 zdroj: Profimedia

POUTNÍ MÍSTO NEBO MĚSTO HŘÍŠNÍKŮ?
Ach ta karma…

Tisícileté město Váránasí, rozkládající se na břehu posvátné Gangy, je duchovním centrem hinduismu. Proto i v okamžiku smrti není pro hinduisty vhodnějšího místa, než právě zde. Díky tomu se i toto město ve státě Uttar Pradesh, stalo tak trochu čekárnou na smrt. Každý den sem do ašrámů přicházejí lidé, aby zde našli vykoupení a připravili se na svou poslední pouť. Hinduisté totiž věří, že řeka v tomto místě, má kouzelnou moc. Zpopelnění na jejich březích, či pouhé vhození popela do řeky, zejména zde ve Váránasí, přinese zemřelému okamžité spasení a očištění od všech pozemských hříchů. Tím pádem už nebude reinkarnován třeba v zubožené trpící zvíře, protože do dalšího života může vstoupit s čistým štítem.

TIP: Poznejte hinduistické město Váránasí, staňte se svědky spalování mrtvol a poznejte další krásná místa Indie na jednom ze zájezdů do Indie. Zájezd Radžastán, Váránasí a pláže Goa na 12 dní pořídíte od 40 282 Kč.

varanasi1 zdroj: Profimedia

POHŘEBIŠTĚ A GHÁTY
Věčně doutnající ohně na břehu řeky ve Váránasí nekompromisně připomínají pomíjivost života. Jsou to duchovní místa, která slouží k poslednímu oddělení duše od těla. Hinduisté věří, že duše je v našem těle za celý život zabydlená a po tak dlouhé době souznění, se jí ani nechce dobrovolně odejít. Jedině živel oheň, to dokáže usnadnit.

Dennodenně sem zde, k městským gátům a kamenným vstupům do vody, proudí také celé zástupy zbožných poutníků, či hříšníků. Za svítání i večer zde vykonávají své duchovní rituály, ať už jejich důvodem je asketismus či očištění od nahromaděných hříchů, které tíží jejich svědomí.

HINDUISTICKÝ POHŘEBNÍ RITUÁL
Kremace, nebo-li spalování zemřelých, je tradiční součást hinduistické kultury a koná se většinou ještě v ten samý den. Těla jsou dnes zpravidla spalována v krematoriích. Tam se také sejde rodina a přátelé k poslednímu rozloučení se zesnulým. Na závěrečnou a milosrdnou cestu jej provází písně a modlitby. Celý obřad většinou vede kněz nebo nejstarší syn a vůbec nesmutní, jak jsme v západním světě běžně zvyklí.
Po kremaci, která trvá asi dvě hodiny, pozůstalí obdrží popel, který pak synové, či mužští členové rodiny dopraví do řeky, která jej donese do moře, a tím nebožtíka také připraví k dalšímu životu. V odlehlých vesnicích je tradiční způsob žehu v otevřeném ohni běžný. Spalování těla tímto způsobem však trvá i několik dnů. Což třeba ve Váránasí je velmi drahé. Říká se, že nejdražší dřevo z celé Indie je právě zde. I přesto, že zdejší moderní krematorium spíše zeje prázdnotou. Na tomto posvátném místě vládne tradice i víra, a tak obchod se smrtí může prosperovat dál.

varanasi657x353 zdroj: Profimedia

RESPEKT A ZDRŽENLIVOST SE TU NOSÍ
Ač Váránasí patří mezi oblíbené turistické cíle, určitě to není místo pro každého. Proto je dobré si zde připomenout, že kremace je všude na světě velmi osobní věc, kde pozůstalí netouží po obecenstvu a bleskujících fotoaparátech. Naše pokorné chování a vhodné oblečení je nejlepší způsob, jak projevit případnou soustrast či úctu, k tomuto posvátnému místu.

Blanka Jeetendra Varma

Zdroje:
Inzerce