Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

V Praze se letos schyluje k cyklistické revoluci

V Praze se letos schyluje k cyklistické revoluci
zdroj: tisková zpráva

Ještě donedávna byla cyklistika v českém hlavním městě námětem pro sci-fi román. Do pražských ulic se na kole neodvažovali ani ti neodvážnější. Cyklistické stezky v centru prakticky neexistují a srážka s nepozorným řidičem auta byla a stále je velkým nebezpečím. Letos na jaře se ale něco zlomilo. Zdá se, že se lidé rozhodli, že do toho půjdou i přes všechna rizika a cyklistickou Prahu si vybojují.

Stačí se ve všední den projít uličkami na Praze 1. Není téměř ulice, kde by u sloupu nebylo zaparkované kolo - ještě před pár lety jev naprosto nevídaný. Známe hnutí za cyklistickou Prahu Auto*Mat pořádá už mnoho let pravidelné cyklojízdy, ta poslední proběhla 19. dubna. Není to však zdaleka jediná cyklistická akce, která v posledních dnech a týdnech v Praze proběhla. Na stránkách www.auto-mat.cz se nové nápady objevují téměř neustále.

Jezdit po Praze stále není snadné, ale není to nemožné. Poslední aktivitou zmíněného Auto*Matu je druhý ročník akce s názvem Do práce na kole, do níž se mohou zapojit firmy a soutěžit o titul „Cyklozaměstnavatel roku“. Loni se jí zůčastnilo přes 1100 účastníků ze 181 firem. Akce probíhá i v dalších českých městech a informace jsou dostupné na webu www.dopracenakole.net.

Další výborné a cenné informace nabízí stránky prahounakole.cz. Najdete zde takřka všechno, co potřebujete před prvním výjezdem v Praze vědět. Příští týden tak může být cyklistů opět více a motoristé si na ně nejspíš budou muset začít rychle zvykat.