Zpět na články

Užitečné rady na cesty: Jste na vážkách, kde a kolik nechat spropitné?

Milujete cestování a rádi ochutnáváte cizokrajné kuchyně země, v níž se zrovna nacházíte? Váháte při placení, zda nechat v případě spokojenosti číšníkovi spropitné? I mistr tesař se někdy "utne". Proto jsme pro Vás připravili doporučení, jak vysoké spropitné v daném městě nechat, abyste nebyli považováni za nevychovaného turistu.

Restaurace, Řím Restaurace, Řím, zdroj: ThinkStock

V portugalském Lisabonu zanechejte obsluze spropitné ve výši 5 - 10% z účtované sumy. Tato odměna personálu se očekává nejen v restauracích, ale také za turistické i jiné služby.

Při zážitcích ve španělské Cordóbě je vhodné nechat dýško ve výši 10 %. Týká se to placení v barech, restauracích, kavárnách a hotelech.

Hmyzí specialita Hmyzí specialita, zdroj: isifa/MAFRA/Alexandr Satinský

V Athénách, řecké metropoli, se od spokojeného hosta v restauračním zařízení očekává 5 -7 %. Například nosiče zavazadel neurazíte 1 - 1,5 eurem a pokojskou potěšíte mincemi položenými při odchodu z pokoje částkou mezi 1,5 - 3 eury.

Vůbec na celém území Turecka je obvyklé smlouvat. V situacích, kdy smlouvání není obvyklé (v taxících s taxametrem či v hotelech západního stylu), činí spropitné 5 - 10 % z celkové částky.

V polském Gdaňsku se dodržuje železné pravidlo, že čím je luxusnější hotel či restaurace, tím větší se očekává dýško.

Zahradní pivní restaurace. zdroj: Profimedia.cz

V estonském Tallinnu narazíte na výjimku, a to že spropitné zde není nutné. Účtované částky se však u služeb vždy zaokrouhlují.

Restaurační zařízení v ruském Petrohradu očekávají od svých návštěvníků spropitné nepřesahující hranici 10%. Při jízdě taxíkem je běžné cenu domlouvat předem.

Přejeme hodně štěstí na cestách!

 

Tagy: gastronomie spropitné

Zdroj: Redakce, 100 nejkrásnějších měst světa

diskuze: 0 příspěvků, nových

Zpět na články