Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Tři roky vězení za krabičku cigaret: Vítejte v Bhútánu

Tři roky vězení za krabičku cigaret: Vítejte v Bhútánu
Bhútán | zdroj: Redakce

Země hřmícího draka je nezpochybnitelným lídrem světové protikuřácké kampaně.  Na základě The Tobacco Control Act roku 2010 bhútánská vláda přísně reguluje konzumaci, prodej či jakékoliv nakládání s tabákem a tabákovými výrobky. Náruživý kuřák může za zapálenou cigaretu na veřejném prostranství zaplatit pokutu až 500 dolarů a za neproclenou krabičku cigaret hrozí až 3 roky nepodmíněně. V jakých dalších státech světa se můžete setkat s drakonickými zákony proti kouření? A zachrání vás elektronická cigareta?

Omezování prostoru vyhrazeného pro kouření je celosvětovým trendem. V západních zemích je uplatňován systém kombinující vysoké zdanění tabáku a výrobků z něj, citelné pokuty za kouření mimo vyhrazená místa a osvětovou kampaň. Jiné státy sázejí pouze na represi a astronomické peněžité tresty. Právě výše pokut je tím nejčastějším, co může neznalého turistu zaskočit.

Bob Marley by se asi divil, ale z dostupných údajů vyplývá, že celosvětově nejvyšší pokutu za kouření na veřejnosti můžete dostat na Jamajce. Neposlušnému vyznavači tabáku tu policista může napařit pokutu do výše 500 000 dolarů a to bez předchozího upozornění či napomenutí. Pro ty, kteří nemají peníze nebo zaplatit nechtějí, je tu alternativa v podobě 3 měsíců v tropickém vězení. Oproti tomu je kanadská pokuta do maximální výše 10 000 kanadských dolarů k smíchu.

Státy s  omezením e-cigaret

Alternativa v podobě elektronické cigarety bohužel často naráží na podobná omezení jako její dýmající předchůdce. Federální vláda USA považuje elektronickou cigaretu za tabákový výrobek, na kterou se vztahují stejná omezení jako na klasické cigarety. V Austrálii nedávno nejvyšší soud přisoudil e-cigaretě (tekuté nikotinové náplni) status jedu, což uživatele nutí mít u sebe potvrzení od lékaře, že e-cigaretu užívá k léčbě závislosti na nikotinu. Paradox. E-cigaretu v zahraničí tedy raději kuřte na jasně vyznačených místech, protože například v Hong Kongu vám hrozí za inhalaci na ulici až 10 000 dolarů pokuty, vězení až na 10 měsíců či dokonce zmrskání koženým bičem. Nic příjemného.

Zdroje: