Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Thajsko s batůžkem: Most přes neexistujicí řeku Kwai

Thajsko s batůžkem: Most přes neexistujicí řeku Kwai
Most přes řeku Kwai | zdroj: tisková zpráva

Neexistujicí řeka Kwai? Podivná muzea a chrámy v jeskyni? Vítejte v Kanchanaburi!

První den ráno jsme vyrazili do poměrně vzdáleného Kanchanaburi, které je v průvodcích zmiňováno díky slavnému mostu a válečným památkám. Pojďte s námi nasát atmosféru tohoto malého, ale pulzujícího města.

A jak se dostat tam, kam chceme?

Po strávené noci v Bangkoku jsme se hned ráno přesunuli na vlakové nádraží, čehož jsme později nelitovali, jelikož se do Bangkoku díky vlakovým spojům vracíte velmi často, tudíž lze jeho prohlídku odložit na později.

Pokud máte z cestování vlakem obavy, tady nejsou na místě! Vlaky vás dopraví na všechna méně i více známá místa, na nádražích se domluvíte anglicky a všichni vám rádi poradí. Často i sami od sebe, protože turista se tu pozná snadno.

Vlaky v Thajsku sice nejsou moderní, ale za to čisté.
Vlaky v Thajsku sice nejsou moderní, ale za to čisté.

Město s nejslavnějším mostem Thajska

Nejvíce turistů se do Kanchanaburi vydá za mostem, který proslavil americký snímek a kniha Pierra Boulla Most přes řeku Kwai. Byli jsme překvapeni, když jsme se v průvodci dozvěděli, že se řeka ve skutečnosti nejmenuje Kwai, tedy jmenuje, ale správně se vyslovuje "Kvé", a film byl natáčen na Srí Lance, což asi „senzacechtivým“ návštěvníkům ubere na radosti, nicméně skutečná historie mostu je daleko emotivnější než popisuje kterýkoliv film. Po mostě jezdí tam a zpět vláček, často přecpaný japonskými turisty, ale most lze bez obtíží přejít.

%22Most přes řeku Kwai%22 a řeka Kvé.
"Most přes řeku Kwai" a řeka Kvé.

Válečné muzeum a jeho bizarnost

Seznámit se s příběhem Kanchanaburi máte možnost ve válečném muzeu, které je od mostu vzdálené asi 5 minut chůze. Expozice přinejmenším působí dojmem, že je zde vše, co někdo někde našel, a tak se to dalo do muzea. V budovách, které jsou lemovány sochami válečných bojovníků s pletí v neautentické modré barvě, najdete mimo starých novin, dobových výjevů, válečných aut, zbraní, truhel ve kterých se převáželi američtí vojáci i výstavu garderoby thajských Miss.

Jeden z výjevů válečného muzea JEATH.
Jeden z výjevů válečného muzea JEATH.

Chrám ukrytý v jeskynní soustavě

Stojí za to, nechat se odvést kousek za město, na místo, kde se nachází Wat Tham Phu Wa. Na rozdíl od Kanchanaburi tam panuje až meditační klid. Jakmile u mnichů zaplatíte vstupné, čeká vás prohlídka fascinujícího jeskynního komplexu, kde na každém kroku potkáte sošky Buddhy, oltářky a obětiny. Pravděpodobně se budete cítit jako poslední lidé na světě, protože jeskyně procházíte skoro úplně sami a nikdo vás nehlídá. Tedy alespoň my jsme měli takové štěstí.

Oltář a obětiny ukryté v jeskyni.
Oltář a obětiny ukryté v jeskyni.

Ubytování spartanské, ale levné?

Pro batůžkáře se stal jakousi ubytovací mekkou hostel The Jolly Frog. Aby ne, když se ubytujete už asi za 100 báhtů. Pokoje jsou skromné se sprchou a postelí, což ale vynahradí krásný výhled na řeku a pohoupání se v sítích pod palmami. Součástí hotelu je restaurace, ale lehce se najíte i na ulicích.

The Jolly Frog.
The Jolly Frog.

AUTOR: Kateřina Vlková

Zdroje: