Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Příchod Nového roku v Japonsku je nejváženějším svátkem ze všech

Příchod Nového roku v Japonsku je nejváženějším svátkem ze všech
Kobe, oslavy Nového roku | zdroj: japology.com

Japonci se zodpovědností sobě vlastní slaví příchod Nového roku opravdu velmi intenzivně. Na rozdíl od našich evropských vánočních tradic téměř neprožívají samotné Vánoce. Ale co se oslav příchodu Nového roku týče, s lehkou nadsázkou lze říci, že si při oslavách vynahradí celé naše vánoční svátky.

Nový rok symbolizuje pro Japonce klíč k celému nadcházejícímu roku. Proto úpěnlivě dodržují všechny zvyklosti spojené s jeho oslavami. Spolu s tím úzce souvisí, že Japonci mají potřebu splatit případné dluhy, dokončit vše započaté a zkrátka "mít čistý stůl".

Například důkladnou přípravu si zaslouží novoroční jídelní menu tzv. oseči rjóri. Veškeré laskominy japonské kuchyně jako mnoho druhů sushi či upravované exotické ovoce v jedné krásně elegantní dřevěné krabičce. Tato japonská zvyklost si vyžaduje opravdu precizní přípravu náročnou na čas. Proto se není čemu divit, že současní Japonci dávají ve shonu přednost koupi než domácí výrobě. Při placení se ale pořádně prohnou.

oseči rjóri oseči rjóri | zdroj: japology.com

Oslavy Nového roku se nazývají šógacu sanganiči a nemají příliš podobné vzezření jako oslavy české. Naopak Japonci rádi zpomalí a navštíví chrámy, kde modlitbou uctí své kořeny a projeví tak vůči nim respekt. Rej v ulicích utichne, podniky zavřou a Japonsko se pokloní Novému roku. 

Podívejte se na fotografie z novoročních oslav z Japonsku a nasajte trochu odlišnou atmosféru.

Nový rok v Japonsku Nový rok v Japonsku | zdroj: japology.com

Nový rok v Japonsku Nový rok v Japonsku | zdroj: japology.com

Novoroční ohňostroj v Japonsku Novoroční ohňostroj v Japonsku | zdroj: japology.com

Novoroční ohňostroj v Japonsku Novoroční ohňostroj v Japonsku | zdroj: japology.com

Novoroční ohňostroj v Japonsku Novoroční ohňostroj v Japonsku | zdroj: japology.com

Zdroje: