Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Poznejte LOTUS TOWER v Kolombu na Srí Lance

Poznejte LOTUS TOWER v Kolombu na Srí Lance
zdroj: tisková zpráva

Je ikonická a majestátní věž ve tvaru lotosového květu, který vyčnívá skrz městskou krajinu Kolomba, dodává městu zářící půvab a také odráží kulturu a dědictví celé Srí Lanky. Lotus Tower (v sinhálštině známá jako „Nelum Kuluna“) je považována za velmi působivý přírůstek mezi městská panoramata v celém Kolombu a stala se tak nejvyšší věží Jižní Asie, která zahrnuje nejmodernější technologie i telekomunikační zařízení.

Dosahuje do výšky 356 metrů a často je také označována jako multifunkční věž. Zahrnuje nejen telekomunikační a přidružená zařízení, ale také nabízí muzeum, restauraci, konferenční sály a hlediště, hodovní síně (bankety), vyhlídkovou galerii, nákupní komplex i luxusní ubytování.

Lotus Tower byla oficiálně otevřena až tento rok (2019) prezidentem Maithripala Sirisena a je pod dohledem Telekomunikační regulační komise Srí Lanky (TRCSL – Telecommunications Regulatory Commision of Sri Lanka).

Věž odráží svůj design pravé srílanské identity v podobě lotosového květu tváří v tvář s výhledem na jezero Beira a se vstupem k hlavní ulici D R Wijewardena Mawatha.

Tvar věže

Proč právě květ lotosu?

Lotosový květ představuje významný symbol venkovské kultury Srí Lanky a již od pradávna je tato květina využívána jako spirituální prvek k uctívání Lorda Buddhy a při buddhistických modlitbách a rituálech. Na Srí Lance je velmi běžné mezi místními věřícími obyvateli, že při vstupu do chrámů, přináší voňavé lotosové květy, mísy s ovocem či další dary, na počest k soškám Lorda Buddhy a k vyslyšení jejich modliteb, proseb a přání.

Projekt věže
Projekt stavby celé věže byl zahájen v roce 2008 Telekomunikační regulační komisí Srí Lanky (TRCSL) a mladými architekty z univerzity Moratuwa, kteří konceptualizovali design jako lotosový pupen a jeho dlouhý stonek v nádherném, esteticky příjemném odstínu zelené a tmavě růžové barvy, které tak přináší do betonové džungle Kolomba svěžest, úžas a především inspiraci.

V Lotus Tower existují čtyři odlišné části – základna věže se skládá ze tří pater a suterénu, stonek a pupen, který se skládá z osmi úrovní a se 180 tunovým stožárem. Vrcholem celé věže je točivá restaurace, která poskytuje návštěvníkům nezapomenutelný zážitek, navíc totiž tvoří vyhlídkovou plošinu nahoře, která nabízí panoramatický výhled do okolí od oceánu až k horám.

Za jasného dne je možné vidět např. Sri Pada, Kalutara Bodhiya stejně tak jako Mezinárodní letiště Bandaranaike v Katunayake (Bandarake International Airport) uprostřed další scenérie.

  In The Street of Colombo. Colombo is capital of Sri Lanka zdroj: tisková zpráva

Zajímavý pohled na věž je také po cestě do Kolomba, podél rychlostní silnice právě ze směru letiště Bandaranaike. Ve věži je také ukrytý nejrychlejší výtah z celého ostrova, jenž se nachází uvnitř stonku věže, spojující základnu s pupenem, který dosahuje do výšky 215 metrů. Výtah stoupá nahoru rychlostí 7 metrů za 1 sekundu.

S ohledem na masivní strukturu věže byly využity nejnovější technologie ve strojírenství a stavebnictví, aby byla zajištěna její pevnost a mimojiné i s ohledem na ochranu před přírodními katastrofami.
Lotus Tower je dále vybavena nejmodernějším programovatelným osvětlovacím systémem, který lze snadno přizpůsobovat daným požadavkům. Je vskutku úžasné vidět v noci mimo hvězdy na obloze i zářící osvětlenou věž, která rytmicky mění barvy a přináší do města magickou atmosféru.

TIP: Vydejte se na zájezd na Srí Lanku a poznejte místní památky a jedinečnou kulturu. Vydejte se můžete s jedním z českých průvodců žijících na Srí Lance.

Jednotlivá poschodí ve věži:

1. patro – TV vysílače (TV vysílací zařízení) + kontrolní místnosti (velíny)
2. patro – Rádio vysílače (rádiové vysílací zařízení) + kontrolní místnosti (velíny)
3. patro – Hodovní síň
4. patro – Hodovní síň pro 100 osob
5.patro – Otáčivá restaurace se 600 volných míst k sezení
6. patro – VIP pokoje
7. patro – Vyhlídková plošina
8. patro – (A/C) venkovní základna klimatizace a základna pro manipulaci s výtahem

colombo-255409_1280 zdroj: tisková zpráva

Záminka k návštěvě?

Lotus Tower park byl navržen jako lineární park s výhledem na jezero Beira a poskytuje tak všem návštěvníkům a obyvatelům města Kolomba dostatečné množství zelené plochy pro rekreační účely.

Laserové show, vodní fontány a další jsou jen z mnoha některých atrakcí, které již v blízké budoucnosti ožijí v Lotus Tower.

Je toho opravdu hodně na co se těšit!

Pravdou ale je, že stavba věže Lotus Tower změnila městskou krajinu dostatečně velmi unikátním stylem. Díky této stavbě se zrodil telekomunikační a rekreační „zázrak“, který zajišťuje životní styl i zážitkovou transformaci v jednom.

Zdroje:
Inzerce