Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -1°C Slabý déšť

Plitvická jezera jsou pokladem na Stříbrném jezeře

Plitvická jezera jsou pokladem na Stříbrném jezeře
zdroj: tisková zpráva

Plitvická jezera jsou nejznámějším chorvatský národním parkem, kde se proháněl i Vinnetou na svém koni. Pojďme se na tyto místa společně podívat!

Až do osmnáctého století neznámé území

Plitvická jezera byla až do konce osmnáctého století neznámé území. Jméno ,,Plitvická jezera“ bylo poprvé použito až v roce 1777 a to knězem Dominikem Vukasovičem. O sto sedmdesát let později zde byl založen národní park na ochranu unikátních kaskád a v roce 1979 se zařadil do seznamu UNESCO.

Až do poloviny dvacátého století byl park pro turisty uzavřen a když byl turistům vstup umožněn, uskutečnila se o několik let později na území parku velikonoční krvavá bitva. Jednalo se o první vojenský konflikt v rámci Jugoslávské občanské války, který po sobě na některých místech zanechal miny.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Vodopády, jezera, kaskády i jeskyně

Národní park tvoří přibližně sto čtyřicet vodopádů, několik jeskyň a soustava šestnácti jezer. Ta se rozkládají celkem na pěti řekách, z nichž nejznámější je řeka Plitvica, která vytváří téměř osmdesáti metrový vodopád. Další „nej“ má tento národní park díky Proščanskému jezeru. To je totiž z celého parku položené nejvýše.

V parku naleznete kromě vodopádů a jezer také nejzachovalejší lesy v celé Evropě. Nachází se zde přísně chráněné a nepřístupné lokality endemitů a pralesní rezervace. K vidění jsou bukové, jedlové, smrkové a tisové lesy. Svoji roli zde mají také divoké šelmy jako medvědi, vlci a rysy. Nechybí ani velké množství ryb a raků.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Smaragdová hladina není trikem filmařů

Zdejší krajinu si vybrali filmaři jako dějiště filmu Poklad na Stříbrném jezeře a samotný Vinnetou se zde proháněl na svém koni. Tyrkysová až smaragdově třpytivá krajina tak není filmařským trikem. A mezi námi, o tom se můžete už přesvědčit sami..

Více naleznete na StudentPoint.cz.