Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Památky chorvatského Splitu vás doslova pohltí!

Památky chorvatského Splitu vás doslova pohltí!
zdroj: tisková zpráva

Jste typ lidí, kteří o dovolené navštěvují památky? Pak nevynechejte Split ve střední Dalmácii. Pojďme se společně podívat, co ukrývá.

Socha biskupa Řehoře Ninského možná splní vaše tajná přání

Ve Splitu již nenajdete turistu, který by ji nenavštívil nebo který by se u ní nevyfotil. Proč? Protože tento biskup plní vaše tajná přání! Stačí, když sáhnete na jeho zlatý palec u nohy, zavřete oči a budete si něco přát. Pro Chorvatsko je důležitý hlavně kvůli svým činům. Řehoř Ninský byl středověkým bojovníkem a zastáncem slovanského jazyka, národní hlaholské abecedy a hlaholské liturgie.

Socha biskupa Řehoře plní přání.
Socha biskupa Řehoře plní přání.

Diokleciánův palác vás ohromí nejen svými sklepy

Starobylý Diokleciánův palác byl vystavěn již ve čtvrtém století císařem Diokleciánem. Dá se říct, že se jedná o úplný počátek města Split, které postupem času rostlo kolem. Palác se zachoval až dodnes ve velmi dobrém stavu a díky své historické hodnotě patří mezi památky UNESCO. Za návštěvu určitě stojí jeho rozlehlá sklepení, která jsou často plná luxusního zboží a velké čtvercové nádvoří, které lemuje krásný sloupový ochoz.

Původně císařské mauzoleum, dnes katedrála se zvonicí

Katedrála věnovaná nanebevzetí Panny Marie byla postavena ve čtvrtém století jako mauzoleum již zmíněného císaře Diokleciána. Patronem této velké stavby je svatý Dujam, podle kterého má i druhé jméno, tedy chrám svatého Dujama.  Vnitřek katedrály je kruhového tvaru, obklopený osmi žulovými pilíři. Zvonice katedrály byla dostavěna až o devět století později a samotný kostelní zvon je jedním z nejoriginálnějších na pobřeží Jadranského moře.

Zvonice katedrály s kostelním zvonem
Zvonice katedrály s kostelním zvonem

Další nezapomenutelnou součástí tohoto honosného města jsou úzké kamenné uličky a opravdu veliké trhy s ovocem, oblečením a dalšími suvenýry.

Více naleznete na StudentPoint.cz.