Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Objevte to nej ze zimy v Dolním Rakousku

Objevte to nej ze zimy v Dolním Rakousku
Rakouské Alpy | zdroj: Redakce

V blízkosti česko-rakouských hranic se milovníkům zimních sportů otevírá široký oblouk lyžařských středisek Dolního Rakouska, který skýtá nejrozmanitější možnosti zimního vyžití. Na své si přijdou opravdu všichni! 

Chcete vyrazit za adrenalinem a zkusit si nejprudší přírodní sjezdovku či objevit svět freeridu? Nebo chcete naopak strávit pohodovou rodinnou dovolenou a využít služeb českých instruktorů? Dolní Rakousko myslí i na romantické návštěvníky a organizuje např. procházky za svitu měsíce v úplňku, navíc dech beroucí výhledy si získají snad všechny příznivce horských túr. 

Oblast Dolního Rakouska nabízí v celkem devíti střediscích – Göstling-Hochkar, Lackenhof am Ötscher, Gemeindealpe Mitterbach, Annaberg, St. Corona am Wechsel, Zau[:ber:]g Semmering, Mönichkirchen-Mariensee, Puchberg Salamander a Reichenau an der Rax – bohatství zimních zážitků.

Každý návštěvník si může zvolit svou NEJ oblast podle preferencí a požadavků. Středisko Göstling-Hochkar zaručuje díky své poloze nejvýše položeného ski areálu (1.800 m.n.m.) největší jistotu sněhu a zároveň, stejně jako oblast Lackenhof am Ötscher, poskytuje největší množství sjezdovek v celkovém počtu 19 km v každém z nich.  Všechny sjezdovky ze zmíněných dvou středisek si lyžaři navíc mohou užít s jediným ski passem v ceně 36€/den pro dospělého, 20€/den pro dítě. Děti do 10 let mohou lyžovat na tzv. kartu sněhuláka v ceně 2€/den v případě, že lyžují s plně platícím dospělým.

Jako novinku v této zimní sezóně Göstling-Hochkar uvádí možnost ponořit se do fascinujícího světa jízdy neupraveným terénem – světa freeridu – a to v centru Freeride Centrum Ost, jež zahrnuje lehčí i náročnější volný terén, možnost instruktora a zapůjčení vybavení. Začátečníci mohou každý pátek využít tzv. ukázkový den, v rámci kterého dostanou pod profesionálním vedením teoretický i praktický úvod do lyžování ve volném terénu. V ceně 59€ je zahrnut jednodenní skipas, péče instruktora a zapůjčení vybavení.

Příznivci večerního lyžování ocení 13 km osvětlených sjezdovek ve středisku Zau[:ber:]g Semmering, jež z něj činí středisko s nejširší nabídkou nočního lyžování v Evropě. Sjezd po setmění je možné si užít kromě šesti sjezdovek také na místní 3 kilometrové sáňkařské dráze a v místním snow parku – Split Park. V Zau[:ber:]g Semmering si přijdou na své i ti, kdo vyhledávají adrenalin v podobě prudkých svahů, pyšní se totiž sjezdovkami určenými pro lyžařské závody Světového poháru. Nejprudší přírodní sjezdovka Dolního Rakouska se nachází ve středisku Gemeindealpe Mitterbach a její sklon se pohybuje od 70 %.

Zauberberg C F_Zwickl zdroj: Redakce

Začátečníci na lyžích

Mezi nejvhodnější střediska pro začátečníky a rodiny s dětmi patří  Lackenhof am Ötscher, Annaberg, Mönichkirchen-Mariensee, St. Corona am Wechsel – mají mírné svahy a řadu vyhlášených lyžařských škol. V některých resortech je možné využít služeb českých instruktorů – v lyžařské škole JoSchi v Hochkaru, v lyžařské škole v Semmeringu a v Ötscher Snowsports (na objednání předem).

Snowboardisté v akci

Snowboardisty a freestylisty nejvyhledávanější snow parky jsou Funpark v Hochkaru a Split-Park ve středisku Semmering. Funpark byl v posledních dvou letech rozšířen o některé špičkové prvky a s celkovým počtem 27 překážek se řadí mezi nejlepší snow parky v Alpách. Ve Split-Park se můžete zabavit s celkem 15 překážkami různých stupňů obtížnosti, které jsou díky osvětlení přístupné i po západu slunce.

Ráj běžeckého lyžování

Nejvíce zážitků při túrách na běžkách lyžařům poskytnou trasy s nejkrásnějšími výhledy: panoramatická trasa Wechsel-Semmering se vine přírodou v nadmořské výšce nad 1000 m.n.m. Panoramatické stezky Hochreit nabízí výhledy na náhorní plošině mezi Hochkarem a Dürrensteinem. Dvoukilometrová trasa u Ablass-Hof je dokonce osvětlená každý den do 20 hodin. Nejdelší síť běžkařských stop najdete v oblasti Wechsel-Semmering, a to v celkové délce 100 km.

Pestré zimní aktivity nejen pro děti

Děti mají na dovolené v Dolním Rakousku nepřeberné množství rozptýlení. Kromě lyžování si mohou užít zábavu na saních. 3 km dlouhá osvětlená sáňkařská dráha se nachází ve středisku Zau[:ber:]g Semmering; v Kulturpark Eisenstraße v oblasti Mostviertel si můžete dopřát rychlou jízdu na saních na 900 a 1 500 metrech přírodních drah a další sáňkařské dráhy najdete v Pielachtalu a na úpatí hory Göller v St. Aegyd. Místní raritou je i speciální zimní túra s přítulnými lamami z Ötscheru, která potěší děti i dospělé.

Tipy pro romantiky

Také romantici budou nadšeni, mohou se vydat na túry na sněžnicích nedotčenou zasněženou přírodou s dech beroucími výhledy na okolí nebo organizované procházky za svitu měsíce v úplňku. Ničím nerušený výhled na hvězdy i s výkladem je možné si užít také v observatoři ve městě St. Anton.

K dokonalému završení příjemně stráveného romantického dne v horské přírodě bezesporu přispěje projížďka krajinou na koňském hřbetě nebo na saních tažených koňským spřežením.

Vyjížďka na saních tažených koněm(c) Mostviertel Tourismus_weinfranz zdroj: Redakce

Relax mimo sjezdovky

Ideální relax po náročném dni stráveném na sjezdovce poskytnou místní lázně. Ybbstalské solné lázně zajistí tělu v bazénech s 34°C slanou vodou a ve vyhřátých saunách příjemné uvolnění. Kromě solných parních lázní můžete navštívit také sauny využívající léčivých vlastností drahokamů – ametystu.

Termální lázně Linsberg Asia hýčkají tělo a všechny jeho smysly v harmonické atmosféře osmi vnitřních a venkovních bazénů a devíti různých tematických saun. Minerální složky dodávají 35° termální vodě speciální blahodárné účinky.

Návštěvníci Hochkaru si mohou vybrat také ze dvou nejnovějších hotelů otevřených na konci loňského roku přímo u sjezdovek – JoSchi Sporthaus Hochkar a JUFA Sport Resort. S hotelem na sjezdovce jsou zimní radovánky doslova na dosah ruky.

Zdroje: