Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Obdivuhodný Petrohrad

Obdivuhodný Petrohrad
zdroj: tisková zpráva

Petrohrad, který byl postaven na blátě a vodě, je do posledního kousíčku stejně tak impozantní, křehký a bezbranný vůči povodním jako Benátky.

Řeky a kanály tvoří téměř jednu desetinu rozlohy města; to se z velké části nachází pouhé tři metry nad hladinou moře. Kolem dokola se táhnou žulová nábřeží, zdobené mosty a ploty z tepaného železa s motivy delfínů, tritonů, nymf a heraldických a sovětských symbolů. Tmavé vody kanálů odrážejí štukové fasády okolních paláců natřených ledově modrými, žlutými nebo meruňkovými a karmínovými odstíny barev. Krása Petrohradu je plná melancholie; zašlá sláva a tragédie jsou všudypřítomné.

Petrohrad je s více než pěti miliony obyvatel a rozlohou přesahující 1400 km² druhým největším městem Ruska. Rozkládá se na mnoha ostrovech a poloostrovech a jeho přirozenou hranici tvoří ústí řeky Něvy s jejími přítoky. Metro jezdí do většiny míst, která jsou turisticky nějak zajímavá, historické centrum však doporučujeme prozkoumat pěšky — pokud máte k dispozici slušnou mapu, není taková cesta nijak obtížná, protože památky tu jsou doslova na každém kroku.

Největší petrohradské ostrovy a „pevninské“ čtvrti kontrastují s nádherou delty, kterou tu tvoří řeka Něva. Nad zástavbou kolem řeky Fontanka ční k obloze zlatý dóm katedrály sv. Izáka a budova Admirality. Hlavní tepnou této čtvrti je Něvský prospekt, po němž dojdete kolem mnoha významných staveb až k Zimnímu paláci. Atraktivní prostředí kolem řeky Mojky a kanálu Gribojeda láká kolemjdoucí, aby zapomněli na svět a vydali se hledat Mariinskij balet, nebo místo, kde byl zavražděn Rasputin, či skutečné kulisy Dostojevského románu Zločin a trest.

Zdroj informací: Nakladatelství JOTA