Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Navštivte Lucemburk!

Navštivte Lucemburk!
Lucemburk | zdroj: ThinkStock

Jedno z méně známých evropských hlavních měst vítá turisty s otevřenou náručí!

Jako nadšený turista nesmíte zapomenout na návštěvu katedrály Notre Dame, která leží v samotném srdci města. Tato římskokatolická katedrála byla založena v roce 1613, původně se však jednalo o kostel. V dnešní podobě na ní najdeme i renesanční prvky, přestože je brána jako příklad gotiky. Uvnitř najdeme zajímavé shrnutí dějin Lucemburska. Nezoufejte, že neumíte francouzsky, dějiny jsou zde poutavě popsány ve třech jazycích, a to již zmíněné francouzštině, poté angličtině i němčině.

Další zajímavostí katedrály je fakt, že je zde pochován Jan Lucemburský, který zemřel v roce1346 v bitvě u Kresčaku. Zde také pronesl památnou větu: „Toho bohdá nebude, aby český král z boje utíkal.“ V Notre Damu se nachází také hroby dalších členů velkovévodské rodiny, všechny je můžete najít v kryptě.

Lucemburk.
Lucemburk.

Celé město dříve sloužilo jako vojenská pevnost a díky tomu můžeme vidět části opevněnídodnes. Nejen fanoušky historie potěší, že si mohou projít části podzemních chodeb, které se táhnou historickým centrem. A tak jsme i my, nadšenci do všech zajímavostí, sjeli výtahem o pár pater níž a prohlédli jsme si středověké uličky a zbytky městských hradeb. V části města se nám tedy zdálo, že se můžete pohybovat po dvou patrech, dvou úrovních země.

Dvouúrovňové město.
Dvouúrovňové město.

Dalšími zajímavostmi můžete shledat například sídlo Evropského parlamentu a uvědomit si přitom, že prvotní myšlenka o Evropské Unii vznikla právě zde. Dále si nezapomeňte prohlédnout hlavní náměstí, nebo náměstí pojmenované po Janu Palachovi, které zde bylo o dvacet let dříve, než Náměstí Jana Palacha v Praze.

Historické stavby hned vedle jejich modernějších sousedů.
Historické stavby hned vedle jejich modernějších sousedů.

Co říci na závěr? Paní v Informačním centru nám po prohlídce věnovala nálepku s logem tohoto hlavního města. Proto neváhejte a navštivte Lucemburk!

AUTOR: Jana Zuzaňáková

Zdroje: