Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Ledovec a svobodná jízda. Ikona Švýcarska jménem Zermatt

Ledovec a svobodná jízda. Ikona Švýcarska jménem Zermatt
Zermatt, Švýcarsko | zdroj: ThinkStock

Zermatt je mekkou lyžařských středisek a každý lyžař by sem měl alespoň jednou za život putovat. Ikona Švýcarska je usazena v až kýčovitě úchvatném horském panoramatu, jímž se na ohromné ploše rozbíhají po bezlesých až skalnatých svazích výpravně dlouhé sjezdovky.

Zermatt je městečko v oblasti Vispu v německy mluvící část kantonu Valais ve Švýcarsku. Městečko se nachází na konci údolí Mattertal ve výšce 1.620 m n.m., které se dále zdvihá k dominantě Alp – Matterhornu. Zermatt leží asi 10 km od průsmyku Theodul Pass, který je hranicí s Itálií ve výšce 3.300 m n.m.

Je znám jako horolezecké a lyžařské středisko švýcarských Alp a taktéž jako středisko turistického ruchu v letních měsících. Ledovec pod Klein Matterhornem je z velké části plochý, krásné červené ranveje z něj ale stékají jak na švýcarskou, tak na italskou stranu do Cervinie s cenově výhodnějšími, zato nijak zvlášť pohlednými rezidenčními komplexy. Zermatt je přitom jedním z nejdražších středisek vůbec.

Nejvyšší lanovka Evropy Vás za chvilku doveze z údolí Zermattu až do výšky 3 820 metrů a na vrchol Klein Matterhornu se dostanete lanovkou Gipfellift. Na vrcholu se před Vámi objeví nádherně impozantní pohled na jiná alpská skaliska. Přes 38 alpských vrcholů se Vám zde ukáže jako na dlani a zažijete pohled, na který jen tak nezapomenete.

Převážná část sjezdových tratí je lehká až středně těžká, pro středně pokročilé lyžaře jich tu je upraveno 188 km. Také tu naleznete tu nejdelší sjezdovku ve Švýcarsku a to dlouhou 20,4 km. Přesto je Zermatt vyhledávaný spíše kvalitními lyžaři, jež prověřují kvalitu sjezdovek. Zdejšímu středisku dominuje svah Bump Runs, který se svým převýšením 1 200 metrů, což je na alpském ledovci překvapující, vede ze Stockhornu do Gant.

Patnáct metrů pod vrcholem

Zermatt je největším letním lyžařským areálem v Evropě. Celoroční provoz celého střediska, kdy zimní a letní sezóna na sebe prakticky navazují, přitahuje všechny, kteří se raději než na pískových plážích opalují na sněhu.

Milovníky snowboardingu a freestylisty nadchne největší snowboardový park v Evropě – Gravity Park s U-rampou, quarterpipe, zábradlími a mnoha skoky. Milovníky přírody potěší nejvýše položená ledová jeskyně na světě, která leží 15 m pod vrcholem.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Ledovec obléhají vysokohorské svahy s převýšením jeden až dva kilometry a okolo ještě stojí kulisy Monte Rosy a především kouzelného Matterhornu, který během lyžování prakticky nespustíte z očí.

zdroj: youtube.com

Zermatt, to nejsou jen stovky kilometrů kvalitních sjezdovek, ale také spousta freeiride možností, heliskiing, ale také nádherné přírody a taky poskytovatel velmi kvalitních služeb. Díky vysoké nadmořské výšce, která je zárukou kvalitní a dostatečné sněhové pokrývky, se tu můžete na lyžích prohánět i v letních měsících. A díky tomu se řadí k největšímu lyžařskému areálu v letním období.

Zdroje: