Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Kudy z nudy? Vzhůru do Prčic!

Kudy z nudy? Vzhůru do Prčic!
zdroj: tisková zpráva

V sobotu 19. května se uskuteční již 47. ročník Pochodu Praha – Prčice. Účastníci si mohou vybrat z 20 tras, které jsou určeny nejen pro pěší, ale i pro cyklisty. Svou vlastní trasu mají letos i vozíčkáři, měří 13 kilometrů. Klub turistů očekává podobnou účast jako v minulých ročnících, tedy kolem 20 000 lidí. Proto České dráhy v sobotu vypraví na trať z Prahy do Českých Budějovic více vlaků a rychlíky budou zastavovat i ve stanicích, kde jindy nestavějí.

Turisté mířící do Prčic mohou využít také speciální jízdenky ČD Net region Středočeský / Prčice za 125 Kč, které budou platit v den pochodu ve 2. třídě všech vlaků ČD v širší oblasti Středočeského kraje.

Na lovce plastových botiček, které turisté získají v cíli, čekají trasy od 70 do 30 kilometrů, děti a senioři se mohou vydat na trasy z Votic nebo Střezimíře, které měří 23 a 26 kilometrů. Na trase z Milevska (40 km) a z Petrovic u Sedlčan (30 km) si chodci mohou nechat namasírovat unavené nohy na Nožní klinice u Karlíka, jež se pomalu stává nedílnou součástí pochodu. Cyklisté mají na výběr ze čtyř tras (od 76 do 52 kilometrů) vedoucích z Prahy, Milevska a Tábora.

Nejvíc vlaků pojede ráno z Prahy, a pak vpodvečer z Heřmaniček. Vybrané dopolední rychlíky Českých drah mezi Prahou a Českými Budějovicemi mimořádně zastaví ve stanici Střezimíř, kde se nachází startovní místo pochodu pro rodiče s dětmi a seniory a kde rychlíky obvykle nezastavují. Pro odvoz účastníků pochodu budou odpolední rychlíky spojující Prahu s Českými Budějovicemi zastavovat ve stanici Heřmaničky. K této stanici je dovezou kyvadlové autobusy z Prčic. Ve směru do Prahy budou v Heřmaničkách odpoledne zastavovat rychlíky každou hodinu.

Cyklisté by si měli dopředu naplánovat cestu nazpět, protože ve všech rychlících mezi Prahou a Českými Budějovicemi je povolena přeprava jízdních kol pouze s povinnou rezervací místa pro kola v zavazadlovém oddíle. Navíc z bezpečnostních důvodů nebude ve stanici Heřmaničky nástup cestujících s jízdním kolem do rychlíků možný.  Cyklisté mohou dojet na kole až do Benešova u Prahy a odtud pokračovat jedním z pravidelných osobních vlaků, případně využít i mimořádné spěšné vlaky.