Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Katschberg - ráj nejen pro lyžaře

Katschberg - ráj nejen pro lyžaře
Katschberg | zdroj: Profimedia

Korutanský Katschberg není výjimečný perfektními sjezdovkami v délce 70 km - díky poloze od dvou tisíc metrů nad mořem výš na nich zůstává sníh až do května - či výtečně upravenými běžkařskými tratěmi. Podobné podmínky jsou totiž v rakouských Alpách běžné.

Jeho hlavní výhoda i přednost je někde jinde -  devět z deseti ubytovacích zařízení se nachází přímo u lanovky či vleku víceméně se k ním stačí jen párkrát odpíchnout hůlkami.Ale ani to není jediné lákadlo, které může přitáhnout pozornost turistů - zejména pak českých. Mezi ty hlavní patří vzdálenost (z Prahy 600 km), příznivé ceny skipasů (cca 30 euro na den), ale hlavně perfektní zázemí v hotelích.

V těch nebývá jen obligátní sauna, či malý bazén, ale vše, co napomůže relaxaci po náročně stráveném dni - vířivky, solné, bylinné či inhalační jeskyně, kosmetické studio, masáže, prostě kompletně zařízené welness (navíc nedaleké termální lázně Römerbad v Bad Kleinkirchheimu patří po rekonstrukci k nejkrásnějším v Evropě).

Ale ani tím výčet všech výhod nekončí, mnozí majitelé totiž cílí přímo na konkrétní klientelu a té přizpůsobí jak filozofii svého podniku, tak vnitřní vybavení. Jako dobrý příklad mohou sloužit privátní hotely Hinteregger. Jeden se orientuje na zamilované či svobodné páry, druhý funguje coby čistě rodinný

Děti prakticky všeho věku v něm najdou spoustu možností, jak se - pochopitelně pod dohledem - zabavit. Mohou zkusit tančit disko, sledovat hrané či loutkové divadelní představení, nebo prostě využít svůj „koutek“ plný všemožných hraček a deskových či multimediálních her. Jsou pro ně připraveny i vodní radovánky - včetně oblíbeného tobogánu.

Další zajímavé aktivity se pak odehrávají venku - od  péče a krmení domácích zvířat (oblíbené jsou hlavně ovce a kozy), přes jízdu na ponících či půldruhého kilometru dlouhé sáňkařské dráze, střelby lukem, bruslení, až po „exkurzi“ do lanového centra (otevřeného celoročně, i v zimě).

zdroj: youtube.com

Díky všem těmto atrakcím se jim po rodičích určitě stýskat nebude, a ti se mezitím mohou bez obav - a klidně celý den - věnovat lyžování, nebo - poté, co je dokonalost desítek tratí všech obtížností omrzí - dalším zájmům.

A to včetně takových, co zvýší hladinu adrenalinu v těle či nabudí pocit dobrodružství jako je výšlap na sněžnicích lidmi neprošlapanými stezkami a nedotčeným sněhem přes horu Tschaneck. Fyzicky dobře vybavení jedinci, co si rádi sáhnou až na dno fyzických sil, pak těžko odolají nabídce zúčastnit se náročných vysokohorských túr, slaňování po ledových plotnách, případně šplhání na zamrzlé skalní vodopády s mačkami a cepíny pod vedením zkušeného profesionálního horolezce.

K dalším možnostem sportovního vyžití patří paragliding, curling, snowbike, na své si však kupodivu přijdou také golfisté! Ti si mohou zahrát v netradičních podmínkách na zamrzlém jezeře Weissensee, kde se koná i mezinárodní profesionální turnaj - jen tak mimochodem, s plochou šesti a půl kilometrů je největší přírodní ledovou plochou na kontinentě. Často ho využívají rychlobruslaři, včetně dvojnásobné olympijské vítězky Martiny Sáblíkové.

Jak skočit na špek

Zklamáni nebudou ani ti, co dávají přednost kulinářským zážitkům a touží „na vlastní jazyk“ okusit korutanskou pohostinnost a gastronomii. K tomu mají skvělou příležitost na čtrnácti horských boudách rozesetých po okolí, z nichž každá nabízí své speciality. Nejvyhlášenější je Gamskogelhütte, patřící už po staletí rodině Stafnerů.

Ta dokonale využívá své kuriózní polohy, jedna část lokálu totiž leží ve spolkové zemi  Salcburcko (takže v ní si hosté vychutnávají tamní specialitu z brambor, „Lungauer Eachtlingen“), ale druhá v Korutanech! Tam ovšem servírují zcela jiné menu, taštičky z nudlového těsta s různými náplněmi - od brambor, cibule, česneku, bylinek až po sladké, s tvarohem či hruškami.

Gurmáni - ale nejen oni - tak přitažlivé nabídce neodolají a navštíví postupně obě místnosti. Za největší lahůdku je ovšem považován domácí špek, jehož výroba se dědí z generace na generaci a přesnou recepturu by nikdo neprozradil ani na mučidlech. Že se rozplývá na jazyku, se rozumí samo sebou, není ani příliš tučný, jen po krajích a vůně uzeného masa je všudypřítomná.

V městečku Nassfeld-Hermagor - asi 90 km od Katschbergu - se dokonce každoročně konají slavnosti špeku. Sice až v létě, ale i v tomto období se sem vyplatí zajet, třeba pro změnu obdivovat místní jezera. Ale o tom až někdy příště.

Zdroje: