Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Jaké jsou nejpopulárnější světové měny?

Jaké jsou nejpopulárnější světové měny?
zdroj: tisková zpráva

Peníze hýbou životy nás všech, a tak není divu, že jim nejeden člověk podlehne. Jaké měny jsou nejoblíbenější a nejobchodovatelnější? Kterou se vyplatí směnit podle kurzovního lístku, abyste s ní mohli platit téměř po celém světě? Čtěte více o světově nejpopulárnějších měnách.

Dolarem zaplatíte všude
Mezinárodní obchod, ve kterém se otočí nejvíce světových peněz, potřebuje ke své bezpečnosti stabilní měnu. Nejvíce se v takových transakcích používají:

Americký dolar
V podílu měn při celosvětovém obchodování zabírá suverénní vítěz více než tři čtvrtiny. Své výsadní postavení si udržuje dlouhodobě, světovou měnou se stal už po druhé světové válce. Je považován za nejbezpečnější a stabilní měnu, s jejímž kurzovním lístkem nezamávala ani evropská ekonomická krize z roku 2008, která je považována za jednu z nejhorších v moderní historii.

Euro
Panevropskou měnou je placena asi jedna třetina všech mezinárodních transakcí. Platí jím oficiálně 19 států, ale jeho výkyvy okamžitě ovlivňují národní měnu dalších asi 60 zemí. Kvůli ekonomické krizi Evropy euro od roku 2009, kdy zažilo svůj vrchol, ve světovém obchodě klesá. Vzhledem k nejistému postavení ostatních měn (zahraniční politika amerického prezidenta, blížící se brexit) by ale měl jeho podíl v mezinárodních směnách postupně opět růst.

I na dalších příčkách se umístily silné měny: japonský jen, britská libra (její podíl ale postupně klesá kvůli politické situaci v zemi) a australský dolar.

Česká koruna o vrchol neusiluje
Další jsou v žebříčku nejobchodovatelnějších měn kanadský dolar, švýcarský frank, čínský jüan (který je nejvíce obchodovanou měnou v rozvojových zemích), švédská koruna a mexické peso. Česká koruna je z pohledu mezinárodního trhu a kurzovních lístků opravdovým drobečkem – světový obchod je placen našimi bankovkami jen asi v 0,3 % případů. Firmy sídlící v České republice raději využívají platbu v eurech.

Patří budoucnost jüanu?
Na prvních příčkách nejobchodovatelnější světové měny se trochu nepřekvapivě umístil americký dolar, euro a japonský jen. Budoucnost nové světové měny mnozí prorokují čínskému jüanu, nejrychleji se rozmáhajícímu platidlu moderního světa. Pokud chcete svět předběhnout a nakoupit si do rezervy nějakou měnu z naší pětice nejpopulárnějších, nezapomeňte si předem ověřit výhodnost pomocí kurzovního lístku.