Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Jak chutná Chorvatsko?

Jak chutná Chorvatsko?
zdroj: tisková zpráva

Nejoblíbenější destinace, která si nás získala průzračnou vodou, skalnatou krajinou a jídlem. Víme, co v Chorvatsku ochutnat a na co si dát pozor!

Díky moři Chorvatsko samozřejmě dominuje rybami a mořskými plody. Ty nejčerstvější si můžete dopřát v přístavu, kde stojí improvizované stánky s grilem a nabízejí turistům jednodušeopražené olihně, rybí špízy , krevety a mnoho dalších. Pokapete citronem a můžete jíst!

Grilované kalamáry
Grilované kalamáry

Ryby si samozřejmě můžete dopřát i v restauraci, kde to ale už nebude mít takovou atmosféru a bude to dražší. Důležité je také se ptát! Ve většině restaurací je zvykem, že mají v jídelním lístku napsaný například Tuna steak, ale už se nedozvíte, že na něm bude hustá omáčka z rajčat a česneku.

Tuna steak
Tuna steak

Takhle jsem se bohužel zklamala s objednaným Sea Bassem. Ryba byla výborná, jemná a kdyby byla jen tak opečená byla bych naprosto spokojená. Bohužel byla ryba utopená ve smetanové omáčce s krevetami, krok vedle. Takže příště už vždy ptát, ptát a ptát!

Sea Bass
Sea Bass

Nejoblíbenějšími mořskými plody byly rozhodně smažené kalamáry, slávky a krevety.

Díky horkému počasí každá restaurace nabízí velké množství salátů. V takovém salátu nemůže chybět pršut, zmíněné krevety, ovčí sýr nebo například fíky. Překvapil nás právě salát s pršutem, mozarellou a ovocem (kiwi, meruňky). Salát s krevetami byl zase doplněn parmezánem. Skoro v každé restauraci navíc najdete známý salát caprese s rajčaty a mozarellou.

Salát s krevetami
Salát s krevetami

Mezi další chorvatské pochoutky patří čevapčiči, jehněčí maso nebo třeba žraloží steak. Chorvati se samozřejmě přizpůsobují turistům a jejich chutím, takže nechybí ani oblíbené těstovinyna italský způsob nebo pizza s jejich pršutem.

Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese

Dezerty jsou povětšinou záviny nebo sladké pečivo. Nezapomeňte na výborné ovoce jako jsou fíky nebo melouny.

Pizza s prosciutem
Pizza s prosciutem

A co si dovézt zpátky domů? Můžete zkusit vyhlášené chorvatské olivy a olivový olej, fíkovou marmeládu, pršut a sýr. Často můžete vidět stánky u silnice s chorvatskými sýry.Sýry se prodávají povětšinou kozí nebo ovčí.

Více naleznete na StudentPoint.cz.