Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Indický ráj – Andamany a Nikobary

Indický ráj – Andamany a Nikobary
zdroj: tisková zpráva

Většina cestovatelů, kteří v Indii zavítají k moři, už znají známé plážové destinace jako je Goa nebo Kerala. Málokdo však zná Andamanské ostrovy, indický ráj uprostřed oceánu. Rozlehlé pláže s bílým pískem, exotická zelená příroda, čerstvé ovoce a tyrkysové moře s fantastickými korálovými útesy, neuvěřitelný podmořský svět, slunce a palmy. Že jste o Andamanech ještě neslyšeli?

Andamanské ostrovy jsou roztroušené v Bengálském zálivu a táhnou se od severu k jihu skoro až k Malajsii. Ačkoli ostrovy leží uprostřed oceánu a jsou blíž Thajsku, stále patří k Indii.

I když je těchto ostrovů přes 300, jen pět je trvale obydlených. Indická vláda střeží tyto ostrovy s domorodým obyvatelstvem velmi důsledně a nedovoluje na neobydlené ostrovy vstoupit. Stejně tak je tady přísně chráněný podmořský svět. V okolí ostrovů je zakázán komerční rybolov do vlečných sítí a tak šnorchlovat na Andamanech je sen všech nadšenců šnorchlování a potápění.

Dostat se na Andamany vůbec není složité, do hlavního města Port Blair létají pravidelné přímé spoje ze všech větších indických měst jako je Mumbaj, Dillí, Chennai, Kalkata nebo Bengaluru. Po příletu dostanete automaticky povolení, které vás opravňuje zůstat na ostrovech 30 dní.

Při příletu se pod vámi budou rozkládat koberce dešťových pralesů a ostrůvky tak působí jako zalené perly zasazené v azurovém oceánu.

Po příletu se však může zdát, že jste v té stejné známé Indii a nic se nezměnilo. Letištní hala vypadá spíš jako autobusové nádraží, před kterou stojí řidiči taxíků a rikš. Hluku na ulicích a odpadkům se v Port Blair prostě nevyhnete.

Zůstat můžete na hlavním ostrově, který se dělí na jižní, střední a severní, ale přímo v Port Blair se nevyplatí zůstávat déle než je potřeba. Doporučujeme vydat se na přilehlé malé ostrůvky jako je Havelock.

TIP: Vydejte se na zájezd do Indie a poznejte tradiční místní kulturu. Vyzkoušet můžete pláže v Goa či tropickou Keralu.

Kde se v Port Blair dobře najíst?

New Lighthouse Restaurant: Nejlepší restaurace v Port Blair, kde zkusit mořské plody. Nabízí zde například ryby, kraby, kalamáry, krevety a exotické koktejly.

Anju Coco Resto: Indická restaurace v centru města. Mají zde velký výběr z indických a kontinentálních pokrmů.

The Hub: Na dobrý zákusek a ovocné smoothie skočte do malé cukrárny kousek od Anju Coco Resto.

Vyzkoušejte: Po jídle si na ulici dejte známý “pokrm” Paan. Indové Paan jí na osvěžení a neutralizaci chuti po indickém kořeněném jídle. Paan, z betelového listu, naplněný nasekanou betelou, fenyklem, cukrem a dalším kořením se vám vryje do paměti.

Doporučení: Nedaleko restaurace Anju Coco resto se nachází hezký hinduistický chrám. Nebojte se podívat dovnitř a nasát atmosféru hinduistického náboženství.

sea-4055110_1920 zdroj: tisková zpráva

Kam tedy vyrazit?

Havelock je nejkrásnějším ostrovem přístupným pro turisty. Z Port Blair se zde dostanete výletní lodí.

Hned po zakotvení vám bude jasné, že jste se ocitli v ráji na zemi. Z jedné strany šumí tyrkysový oceán a pláže s bělostným pískem lemují vysoké palmy. Na druhé straně se rozkládá hustá džungle s liány a barevnými rostlinami. Nenajdete zde kolosální hotely, ale malé bungalovy, postavené převážně z přírodních materiálů, které přesně zapadají do divoké přírody.

Ostrov byl pojmenován po britském generálovi Siru Henry Havelockovi, který sloužil v Indii. V prosinci 2018 premiér Narendra Modi oznámil, že ostrov Havelock bude přejmenován na ostrov Swaraj po Subhas Chandra Boseovi, který zvedl indickou vlajku v Port Blair 30. prosince 1943 a prohlásil Andamanské a Nikobarské ostrovy za území osvobozené od britské nadvlády.

Jak se po ostrově pohybovat?

Pohybovat se po ostrově je velmi lehké. Není zde silný provoz ani mnoho velkých aut. Pronajmout si můžete buď kolo za 250 INR/os. za den nebo skútr za 500 INR/den.

Jaké jsou nejkrásnější pláže na ostrově Havelock?

Pláž Radhanagar

Radha Nagar, 2 km dlouhá pláž s bílým pískem, byla v roce 2004 prohlášena nejkrásnější pláží Asie. Pláž navštivte k večeru a vychutnejte si krásný západ slunce U vstupu se může zdát, že je pláž plná indických turistů. Nenechte se však odradit. Indičtí turisté zůstávají pouze na začátku pláže a zbylý 1,5 km pláže budete mít jen pro sebe!

Neil’s Cove: Jestliže zatoužíte ještě po větším klidu a soukromí, vydejte se po pláži doprava směrem k zátoce Neil’s cove. Neil’s Cove Je malá zátoka s bílým pískem a průzračnou vodou hned za dlouhou pláží Radhanagar. Musíte projít přes pár kamenů, abyste se k zátoce dostali. Je zde i hezké šnorchlování.

Kromě malého občerstvení zde není žádná kvalitní restaurace na oběd.

Pláž Kalapathar

Pláž, kterou stojí za to navštívit hlavně v odpoledních hodinách (není úplně vhodná ke koupání). Osvěžit se můžete čerstvým ovocem jako je pomelo, banány, kokosy a další.

Pláž Vijaynagar

Pláž Vijaynagar je krásná pláž s bílým pískem. Většinou zde nenajdete žádné turisty a máte tak celou pláž pouze pro sebe.

Další aktivity:

Potápění: Kromě odpočinku a slunění jste si vybrali jedno z nejlepších míst pro potápění. Vyberte si jednu z místních agentur nebo se obraťte na personál hotelu, který vám potápění pomůže zařídit.

Pro potápění z pevniny se cena pohybuje okolo 2000 INR/osoba.

Pro potápění z lodě se cena pohybuje okolo 4000 INR/osoba.

Kajakování: Vydejte se mezi mangrovové porosty na kajáku s certifikovaným instruktorem. Vybrat si můžete buď mezi denním výletem nebo nočním. Výlet vám pomůže porozumět komplexnímu ostrovnímu ekosystému a pokud budete mít štěstí, spatříte i krokodýla!

Ostrov je rájem pro milovníky grilovaných ryb! Nenajdete lepší místo v Indii než Andamanské ostrovy pro ochutnání čerstvých mořských plodů.

Kde se dobře najíst?

Red snapper - výborná restaurace s příjemnou atmosférou. Vychutnejte si zde skvělé koktejly (podávány jen v určité dny) a mořské plody za příznivé ceny.

Nemo Cafe: specializuje se na romantické večeře se svíčkami.

Full Moon Cafe: Jedna z nejdoporučovanějších restaurací na ostrově. Podávají zde indické i kontinentální pokrmy a grilované ryby.

Bo No Va: Toužíte-li po zábavě, restaurace Bo No Va pořádá taneční večery.

I přesto, že je Havelock nejturističtější ostrov mezi Andamanskými ostrovy, cestovatelů a turistů je i zde velmi málo a pláže bývají velmi prázdné. Narozdíl od jiných ostrovů, jako je například sousední Neil, zde už najdete večerní zábavu a kvalitní restaurace.

Ostrovy zatím zůstávají neobjevené a uzavřené před okolním světem. Divoká příroda, pestrobarevný oceán a pláže, které se vyrovnají těm na Maledivách nebo Zanzibaru dělají z Andamanských ostrovů ráj na zemi.

Vydejte se s námi do Indie a přesvědčte se na vlastní oči!

Zdroje:
Inzerce