Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Dovolená na horách. Kam do Alp za dobrodružstvím?

Dovolená na horách. Kam do Alp za dobrodružstvím?
zdroj: tisková zpráva

Přemýšlíte, kam letos vyrazíte na aktivní zimní dovolenou? Vzhledem k tomu, že v Čechách to zatím na pořádnou zimu nevypadá, doporučujeme sbalit si lyže nebo pohorky s mačkami a vyrazit za zasněženými vrcholky do nedalekých Alp. Jaká alpská letoviska či túry si rozhodně nesmíte nechat ujít?

Vydejte se po okruhu v Rakousku
Na ledovci Hintertux najdete oblíbené lyžařské středisko, kam se dostanete z Prahy autem asi za 6 hodin. V zillertalských Alpách v Tyrolsku vás čekají široké sjezdovky a spousta sněhu. Pokud vás neláká lyžování, vydejte se po tzv. Habeler Runde neboli Habelerově okruhu a podnikněte horský trek. Trek začíná na přehradě Schlegeisspeicher (1 782 m), přičemž celý okruh vám zabere zhruba 4-6 dní, záleží, jak rychle půjdete. Po cestě najdete horské chaty, kde se bez problému najíte či ubytujete.

Prozkoumejte vrcholky německých Alp
Vedle oblíbeného Rakouska nesmíme zastínit ani horskou oblast na jihu Bavorska, která se nachází okolo Národního parku Berchtesgaden a kam z Prahy dojedete zhruba za 5,5 hodiny. Až tam budete, vydejte se na vrchol Hoher Göll. Z hraničního hřebene Berchtesgaden dohlédnete nejen na přilehlé hory, ale také do údolí na překrásné jezero Königssee. Na některé vrcholy či hřebeny hor vyjdete jen po svých, ovšem výstup na vrchol Jenner si můžete ulehčit lanovkou.

Horské túry ve Francii
Jestliže vás láká zimní turistika ve Francii, vyberte si vyhlídkovou trasu Grand Balcon Nord, která začíná u zastávky lanovky Plan de l'Aiguille. Z Prahy jste tu autem asi za 10 hodin, což je o něco dál než výše zmíněná místa, za těch pár hodin navíc to však stojí. Až vyrazíte na túru, zastavte se u ledové jeskyně Ice Grotto a pokochejte se tím, co příroda dokáže. Zastavte se a užijte si výhled na nejvyšší francouzskou horu Mont Blanc. Dále se určitě projděte i k jezeru Lac Blanc, které je v zimě opravdu kouzelné.

7 věcí, které brát v potaz před každou horskou túrou

  • Vždy si pečlivě prostudujte mapy a průvodce, ať víte, co vás čeká.
  • Naplánujte si podrobné trasy s ohledem na svou kondici a nikdy nenavyšujte počet kilometrů a převýšení, než zvládnete urazit (náročnost vždy přizpůsobte všem účastníkům cesty).
  • Sestavte si časový plán a během plánovaní počítejte s časovou rezervou, vždy může přijít nějaké zdržení, naopak promyslete i možné zkratky, kdy a kde byste mohli túru případně ukončit o něco dříve.
  • Informujte se o počasí na všechny nadcházející dny, které budete turistikou trávit.
  • Podle termínu, kdy vyrážíte, vyberte vhodnou lokalitu s dostatečnou nadmořskou výškou, ať po příjezdu nejste nakonec zklamaní, že není sníh.
  • Také prostudujte, zda v dané lokalitě nejsou vyhlášena lavinová nebezpečí.
  • Zabalte si i dostatek jídla a pití na každou túru.
  • Počasí na horách je proměnlivé, proto ho kontrolujte průběžně.

Cestovní pojištění byste si měli sjednat před každou cestou do zahraničí, pro aktivní dovolenou strávenou v Alpách by pak jeho sjednání mělo být povinností. Riziko úrazu se v horách mnohonásobně zvyšuje, ať už trávíte čas lyžováním nebo vysokohorskou turistikou. Cestovní pojištění vám v případě úrazu či nemoci pokryje léčebné výlohy až do výše zvolené spoluúčasti, které byste jinak museli platit z vlastní kapsy. V některých zemích byste se však mnohdy nedoplatili, třeba v rakouských Alpách vás i „pouhý“ převoz vrtulníkem může vyjít na statisíce korun.

Zdroje:
Inzerce