Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Cestujeme po památkách Vídně

Cestujeme po památkách Vídně
zdroj: tisková zpráva

Zavítejte do historií opeřenou Vídní a navštivte velkolepou rezidenci habsburků. Přítomnost císařovny Sisi je v Schönbrunnu i dnes všudypřítomná.

Schönbrunn sloužil rodině Habsburků jako letní rezidence od 2. poloviny 18. Století. Zimní měsíce trávila významná dynastie v Hofburgu. Na území zámku tryskal v 17. století pramenčerstvé vody, u kterého císař Matyáš dal postavit sochu nymfy a pojmenoval ji Schöner Brunnen– v překladu krásný pramen. Právě z tohoto důvodu název – Schönbrunn.

Karel VI. měl za svůj cíl postavit ohromnou rezidenci, jež měla překonat Versailles, sídlo francouzských panovníků. Marie Terezie, dcera Karla VI.  měla v období válek  spoustu starostí a tak stavbu nařídila skromněji.  Přestože zámek disponuje 1440 místnostmi, dnes je zpřístupněno pouhých 45. Interiér zámku je zařízen ve stylu rokoka, pro které jsou symbolické bělostné zdiva se zlatem zdobenými ornamenty. Velmi známý je miliónový pokoj – německy Millionnenzimmer, který zdobí růžové dřevo s hodnotnými miniaturami původem z Persie.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

V dnešní době Schönbrunn patří mezi skvostné barokní areály v Evropě. V blízkosti zámeckého komplexu mohou turisté obdivovat  Zoo, Gloriette, Palmenhaus či labyrint.

ZOO Schönbrunn

Park se zvířaty založil František Štěpán Lotrinský v 18. století, aby mohl předvést půvaby již zmíněného zámku. Zoo Schönbrunns vkusem a elegancí kombinuje barokní menažérii (zvěřincem pozn. red.) s moderně řešenými pavilony. Velmi unikátní je skutečnost, že se právě tady v roce 1906 narodilo první slůně odchované v zajetí. Návštěvníky určitě zaujme pohled na milovníky výhonků - pandí medvídky.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Gloriette  a zahradní labyrint

V impozantní stavbě Gloriette můžete nejen posnídat, ale i shlédnout Vídeň v celé své kráse. V neděli Gloriette ožívá hudbou od klasiky po jazz.

Obrázek zdroj: tisková zpráva

Vznik labyrintu se datuje do 17. a 18. století. Zábavu zažijete při bloudění labyrintem, kde naleznete symboly znamení zvěrokruhu. Najděte si chvilku a nasajte onu nezapomenutelnou atmosféru či se usaďte na vyvýšené místo, odkud si vychutnáte pohled na bloudící turisty.

Více naleznete na StudentPoint.cz.